Ευρετήριο ονομάτων και όρων

Φιλόμηλος

Στρατηγός των Φωκέων, καταγόμενος από την πόλη Λέδων. Ήταν επικεφαλής της επίθεσης των Φωκέων εναντίον των Δελφών το 356 π.Χ., που σήμανε την έναρξη του Γ΄ Ιερού Πολέμου. Αφαίρεσε μεγάλο μέρος των αναθημάτων του ιερού των Δελφών για να χρηματοδοτήσει τις πολεμικές του ανάγκες και ιδιαίτερα τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού, με τη συμμετοχή των Αθηναίων, των Σπαρτιατών και των Κορινθίων. Όταν ο στρατός του συγκρούστηκε με αυτόν των Θηβαίων κοντά στην Τιθορέα, η μάχη κρίθηκε υπέρ των αντιπάλων του και ο ίδιος αυτοκτόνησε. Τον διαδέχθηκε ο αδελφός του, Ονόμαρχος.

Εταιρεία των Ναβαρραίων

Μισθοφορικό στράτευμα με στρατιώτες καταγόμενους από τη Ναβάρρα της Ισπανίας, το οποίο έδρασε σε διάφορα σημεία της Ευρώπης κατά τον 14ο αιώνα. Στην Ελλάδα συγκρούστηκε με την Καταλανική Εταιρεία, καταλαμβάνοντας περιοχές της Φωκίδας, ωστόσο ηττήθηκαν τελικά και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.

Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας

Κληρικός, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και αγωνιστής καταγόμενος από τη Δεσφίνα Φωκίδας (1780-1821). Ήταν ο πρώτος κληρικός που έπεσε μαχόμενος κατά την επανάσταση του 1821. Σκοτώθηκε στην Αλαμάνα.

Γκούρας

Ο Γιάννης Γκούρας (1771-1826), οπλαρχηγός της Στερεάς Ελλάδας που καταγόταν από τη Γκούρα Φθιώτιδας, υπήρξε πρωτοπαλίκαρο του οπλαρχηγού Πανουργιά και του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Σκοτώθηκε κατά την πολιορκία της Ακρόπολης από τον Οθωμανό στρατηγό Κιουταχή.

Φιλοκράτειος ειρήνη

Η ειρήνη που υπογράφηκε το 346 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων και Μακεδόνων. Πήρε το όνομά της από τον εκπρόσωπο των Αθηναίων, τον Φιλοκράτη.

Φιάλη

Ευρύ και ρηχό αγγείο πόσης, με ή χωρίς πόδι, με κύρια χρήση του την προσφορά σπονδών και την κατανάλωση υγρών. Όταν το σκεύος αυτό έφερε ένα εξόγκωμα στο κέντρο του, συνήθως για την υποδοχή των δαχτύλων, ονομαζόταν ομφαλωτή φιάλη.

Τρίγλυφο

Στοιχείο της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής με χαρακτηριστική εμφάνιση που συνίσταται σε δύο μεσαία αυλάκια, που ονομάζονται γλυφές, και δύο λεπτότερα ακραία αυλάκια, τις ημιγλυφές.

Προμαντεία

Το δικαίωμα της προτεραιότητας στη λήψη χρησμού από το Μαντείο των Δελφών.

Πελασγοί

Προελληνικό φύλο της Ελλάδας, που αναφέρεται από αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Ησίοδος και ο Ηρόδοτος.

Παν

Τραγοπόδαρος θεός της φύσης και του ποιμενικού βίου. Ήταν γιος του Ερμή και της Νύμφης Δρυόπης και κατοικούσε στα Αρκαδικά όρη. Καθώς ήταν αποκρουστικός στη μορφή, η μητέρα του τον εγκατέλειψε μόλις τον αντίκρισε∙ ο Ερμής, ωστόσο, τον πήρε μαζί του στον Όλυμπο, όπου ο Διόνυσος τον ενέταξε στη συνοδεία του. Στην αρχαία τέχνη απεικονίζεται με πυκνή γενειάδα, τριχωτό σώμα και δύο κέρατα στο κεφάλι.

Πριγκιπάτο της Αχαΐας

Φραγκικό κρατίδιο που ιδρύθηκε στην Πελοπόννησο από το Γουλιέλμο Σαμπλίτη μετά την Δ΄ Σταυροφορία και αργότερα περιήλθε στα χέρια της οικογένειας των Βιλλεαρδουίνων. Καταλύθηκε από το Θωμά Παλαιολόγο το 1430.

Πανουργιάς

Προσωνύμιο του Δημήτριου Ξηρού (1767-1834), ο οποίος καταγόταν από τον Άγιο Γεώργιο Παρνασσίδος. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους οπλαρχηγούς της Στερεάς Ελλάδας και της Ελληνικής Επανάστασης. Ο γιος του, Ιωάννης, και ο εγγονός του, Πανουργιάς, διετέλεσαν βουλευτές.

Η δήλωση καταρτίστηκε από τη ΔΗΔ κατόπιν σάρωσης της ιστοσελίδας με το διαγνωστικό εργαλείο WAVE (Website Accessibility Evaluation Tool)

Ψηφιακοί Δελφοί © 2020. | Πολιτική Απορρήτου | Όροι Χρήσης | Πολιτική Cookies | Γλωσσάρι |

Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.
Σχεδίαση & Ανάπτυξη APT Information Systems S.A.

Weather @Delphi

DELPHI
23°
Fair
06:2420:48 EEST
Feels like: 23°C
Wind: 2km/h N
Humidity: 76%
Pressure: 1010.84mbar
UV index: 0
WedThuFri
31°C / 20°C
30°C / 19°C
31°C / 19°C

x