Delphi
16°
Partly Cloudy
07:1719:27 EEST
Feels like: 16°C
Wind: 5km/h N
Humidity: 71%
Pressure: 1013.88mbar
UV index: 0
ThuFriSat
20/8°C
24/12°C
28/13°C

Ο Αρχαιολογικός Χώρος των Δελφών

Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών απέχει 1 χλμ από το σύγχρονο οικισμό των Δελφών στον δρόμο Αράχωβας-Άμφισσας-Ιτέας. Ο σύγχρονος δρόμος οριοθετεί και χωρίζει τα δύο ιερά της αρχαιότητας, το Ιερό της Αθηνάς Προναίας στα νότια και το Ιερό του Απόλλωνα στα βόρεια. Το ιερό της Αθηνάς Προναίας περιλαμβάνει τη Θόλο, τους ναούς της Αθηνάς Προναίας και δύο τουλάχιστον θησαυρούς, ενώ πλάι του στέκει το εντυπωσιακό γυμνάσιο.

Το Ιερό του Απόλλωνα διατρέχει η Ιερά Οδός, κατά μήκος της οποίας είχαν σταδιακά οικοδομηθεί οι Θησαυροί των ελληνικών πόλεων και ανεγερθεί αναθήματα και μνημειακά γλυπτά σύνολα. Η Ιερά Οδός απολήγει στο Ναό του Απόλλωνα, όπου βρισκόταν στην αρχαιότητα και το μαντείο, ενώ το Θέατρο υψώνεται επάνω από τον ιερό χώρο. Εκτός του ιερού τεμένους οικοδομήθηκαν δημόσια χαρακτήρα, όπως η Δυτική Στοά και το Στάδιο, που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του αρχαιολογικού χώρου.

Το Μουσείο των Δελφών

Έναν αιώνα μετά τα πρώτα εγκαίνια του μουσείου συντελέστηκε νέα επανέκθεση, με στόχο την καλύτερη ανάδειξη ορισμένων από τα εκθέματα, όπως ο Ηνίοχος και τα χρυσελεφάντινα έργα, κυρίως με γνώμονα τα νέα επιστημονικά δεδομένα από τη μελέτη των αντικειμένων, η οποία δεν έχει σταματήσει ως τις μέρες μας.

Η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε από τον Α. Τομπάζη. Όπως γράφει εύστοχα η τέως Έφορος Αρχαιοτήτων Δελφών Ροζίνα Κολώνια στον οδηγό του Μουσείου, τα εκθέματα διατάσσονται κατά τρόπον ώστε να «συνθέτουν ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που οι σελίδες του διατρέχουν μέσα από την πορεία της έκθεσης δώδεκα αιώνες: αφηγούνται μουσειογραφικά την πολιτική, θρησκευτική και κυρίως καλλιτεχνική δραστηριότητα του πιο ξακουστού ιερού της ειδωλολατρίας και του μαντείου του».​

Ο Ναός του Απόλλωνα

Ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα κατασκευάστηκε το 510 π.Χ με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από πολλές ελληνικές πόλεις, με μέριμνα των Αλκμαιωνιδών της Αθήνας. Όταν ο ναός αυτός καταστράφηκε το 373 π.Χ από σεισμό, οι ελληνικές πόλεις συγκέντρωσαν εκ νέου χρήματα και έκτισαν το ναό που βλέπουμε και σήμερα, ο οποίος ολοκληρώθηκε γύρω στο 330 π.Χ. Ο ναός ήταν δωρικός περίπτερος με πρόδομο και οπισθόδομο δίστυλους εν παραστάσει. Στο άδυτο βρισκόταν το λατρευτικό άγαλμα του θεού και ο ομφαλός, ενώ στον πρόναο ήταν χαραγμένα τα λεγόμενα “δελφικά παραγγέλματα” των επτά σοφών.

Ο Ναός της Αθηνάς Προναίας

Ο ναός της Αθηνάς Προναίας γνώρισε τρεις φάσεις. Οι προγενέστεροι ναοί (Ναός Α και Β) οικοδομήθηκαν τον 7ο και 6ο αιώνα αντίστοιχα από πωρόλιθο, ενώ ο τρίτος ναός τον 4ο αιώνα από αβεστόλιθο. Πρόκειται για ναό εξάστυλο πρόστυλο με προστώο και σηκό, χωρίς γλυπτό διάκοσμο στις μετόπες και τα αετώματα. Το τελευταίο αυτό κτίριο αυτό καταστράφηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. και αντικαταστάθηκε από μία εξέδρα.

Δελφοί - Delphi - Delphes
flagsEasyGuideApp
Εξερευνώντας τον Αρχαίο Κόσμο

Λήψη εφαρμογής για συσκευές Apple και Android

Διαθέσιμο για συσκευές Apple και Android, στα Αγγλικά, Ελληνικά και Γαλλικά (σε 3 διαφορετικές εκδόσεις της εφαρμογής).

Φυσική ή εικονική περιήγηση

Περπατήστε στον αρχαιολογικό χώρο εικονικά ή φυσικά και απολαύστε περιεχόμενο πολυμέσων (κείμενα, εικόνες, βίντεο και τρισδιάστατες απεικονίσεις).

Εμπλουτισμένη εμπειρία

Πιστοποιημένο περιεχόμενο ξενάγησης από τους υπεύθυνους για το χώρο αρχαιολόγους, αρχαιολογικές σχολές και αρχές.

Εύκολη πλοήγηση

Χρησιμοποιήστε τις δυνατότητες της έξυπνης συσκευής σας (GPS, πυξίδα, επιταχυνσιόμετρα) για μια γρήγορη και εύκολη πλοήγηση στο σύνολο του ιστοτόπου των Δελφών.

Απλό - Εκπαιδευτικό - Δυνατό

Ψηφιακοί Δελφοί © 2020. | Πολιτική Απορρήτου | Όροι Χρήσης | Πολιτική Cookies | Γλωσσάρι |

 

Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.
Σχεδίαση & Ανάπτυξη APT Information Systems S.A.

Weather @Delphi

Delphi
16°
Partly Cloudy
07:1719:27 EEST
Feels like: 16°C
Wind: 5km/h N
Humidity: 71%
Pressure: 1013.88mbar
UV index: 0
ThuFriSat
20/8°C
24/12°C
28/13°C

x