Ο Αρχαιολογικός Χώρος των Δελφών

Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών απέχει 1 χλμ από το σύγχρονο οικισμό των Δελφών στον δρόμο Αράχωβας-Άμφισσας-Ιτέας. Ο σύγχρονος δρόμος οριοθετεί και χωρίζει τα δύο ιερά της αρχαιότητας, το Ιερό της Αθηνάς Προναίας στα νότια και το Ιερό του Απόλλωνα στα βόρεια. Το ιερό της Αθηνάς Προναίας περιλαμβάνει τη Θόλο, τους ναούς της Αθηνάς Προναίας και δύο τουλάχιστον θησαυρούς, ενώ πλάι του στέκει το εντυπωσιακό γυμνάσιο.

Το Ιερό του Απόλλωνα διατρέχει η Ιερά Οδός, κατά μήκος της οποίας είχαν σταδιακά οικοδομηθεί οι Θησαυροί των ελληνικών πόλεων και ανεγερθεί αναθήματα και μνημειακά γλυπτά σύνολα. Η Ιερά Οδός απολήγει στο Ναό του Απόλλωνα, όπου βρισκόταν στην αρχαιότητα και το μαντείο, ενώ το Θέατρο υψώνεται επάνω από τον ιερό χώρο. Εκτός του ιερού τεμένους οικοδομήθηκαν δημόσια χαρακτήρα, όπως η Δυτική Στοά και το Στάδιο, που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του αρχαιολογικού χώρου.

Το Μουσείο των Δελφών

Έναν αιώνα μετά τα πρώτα εγκαίνια του μουσείου συντελέστηκε νέα επανέκθεση, με στόχο την καλύτερη ανάδειξη ορισμένων από τα εκθέματα, όπως ο Ηνίοχος και τα χρυσελεφάντινα έργα, κυρίως με γνώμονα τα νέα επιστημονικά δεδομένα από τη μελέτη των αντικειμένων, η οποία δεν έχει σταματήσει ως τις μέρες μας.

Η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε από τον Α. Τομπάζη. Όπως γράφει εύστοχα η τέως Έφορος Αρχαιοτήτων Δελφών Ροζίνα Κολώνια στον οδηγό του Μουσείου, τα εκθέματα διατάσσονται κατά τρόπον ώστε να «συνθέτουν ένα ιστορικό μυθιστόρημα, που οι σελίδες του διατρέχουν μέσα από την πορεία της έκθεσης δώδεκα αιώνες: αφηγούνται μουσειογραφικά την πολιτική, θρησκευτική και κυρίως καλλιτεχνική δραστηριότητα του πιο ξακουστού ιερού της ειδωλολατρίας και του μαντείου του».​

Ο Ναός του Απόλλωνα

Ο αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα κατασκευάστηκε το 510 π.Χ με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από πολλές ελληνικές πόλεις, με μέριμνα των Αλκμαιωνιδών της Αθήνας. Όταν ο ναός αυτός καταστράφηκε το 373 π.Χ από σεισμό, οι ελληνικές πόλεις συγκέντρωσαν εκ νέου χρήματα και έκτισαν το ναό που βλέπουμε και σήμερα, ο οποίος ολοκληρώθηκε γύρω στο 330 π.Χ. Ο ναός ήταν δωρικός περίπτερος με πρόδομο και οπισθόδομο δίστυλους εν παραστάσει. Στο άδυτο βρισκόταν το λατρευτικό άγαλμα του θεού και ο ομφαλός, ενώ στον πρόναο ήταν χαραγμένα τα λεγόμενα “δελφικά παραγγέλματα” των επτά σοφών.

Ο Ναός της Αθηνάς Προναίας

Ο ναός της Αθηνάς Προναίας γνώρισε τρεις φάσεις. Οι προγενέστεροι ναοί (Ναός Α και Β) οικοδομήθηκαν τον 7ο και 6ο αιώνα αντίστοιχα από πωρόλιθο, ενώ ο τρίτος ναός τον 4ο αιώνα από αβεστόλιθο. Πρόκειται για ναό εξάστυλο πρόστυλο με προστώο και σηκό, χωρίς γλυπτό διάκοσμο στις μετόπες και τα αετώματα. Το τελευταίο αυτό κτίριο αυτό καταστράφηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. και αντικαταστάθηκε από μία εξέδρα.

Δελφοί - Delphi - Delphes
flagsEasyGuideApp
Εξερευνώντας τον Αρχαίο Κόσμο

Λήψη εφαρμογής για συσκευές Apple και Android

Διαθέσιμο για συσκευές Apple και Android, στα Αγγλικά, Ελληνικά και Γαλλικά (σε 3 διαφορετικές εκδόσεις της εφαρμογής).

Φυσική ή εικονική περιήγηση

Περπατήστε στον αρχαιολογικό χώρο εικονικά ή φυσικά και απολαύστε περιεχόμενο πολυμέσων (κείμενα, εικόνες, βίντεο και τρισδιάστατες απεικονίσεις).

Εμπλουτισμένη εμπειρία

Πιστοποιημένο περιεχόμενο ξενάγησης από τους υπεύθυνους για το χώρο αρχαιολόγους, αρχαιολογικές σχολές και αρχές.

Εύκολη πλοήγηση

Χρησιμοποιήστε τις δυνατότητες της έξυπνης συσκευής σας (GPS, πυξίδα, επιταχυνσιόμετρα) για μια γρήγορη και εύκολη πλοήγηση στο σύνολο του ιστοτόπου των Δελφών.

Απλό - Εκπαιδευτικό - Δυνατό

Ψηφιακοί Δελφοί © 2020. | Πολιτική Απορρήτου | Όροι Χρήσης | Πολιτική Cookies | Γλωσσάρι |

 

Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.
Σχεδίαση & Ανάπτυξη APT Information Systems S.A.

Weather @Delphi

x

Η έκθεση “Υπό το φώς του Απόλλωνος: Το Λούβρο στους Δελφούς” είναι το αποτέλεσμα της επιστημονικής συνεργασίας του Μουσείου του Λούβρου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος και την Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Είκοσι οκτώ αριστουργήματα από τις συλλογές του Λούβρου που χρονολογούνται από το 1400 π.Χ. έως τον 19ο αιώνα συνομιλούν για πρώτη φορά με σημαντικά εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου των Δελφών.

Με το εκθεσιακό αυτό εγχείρημα ο σύγχρονος “προσκυνητής” του δελφικού Μαντείου προσεγγίζει εκ νέου τα θέματα της δελφικής αρχαιολογίας, των καταβολών του Πύθιου Απόλλωνος, καθώς επίσης της πνευματικής και ανθρωπιστικής ακτινοβολίας των Δελφών, αυτού του σπουδαίου λατρευτικού χώρου της Ελληνικής αρχαιότητας.

Οι εκθεσιακές ενότητες «Η σχέση με την Ανατολή», «Το Γνώθι σαυτόν», «Η δύναμη των χρησμών», «Απόλλων μουσηγέτης», «Νίκες του Απόλλωνος», «Απόλλων και αρχαίο δράμα», «Ο Απόλλων της Ευρώπης», «Θνητοί Απόλλωνες», «Το άγαλμα του Ηνιόχου», «Ο ευρωπαίος Απόλλων: Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄» προτείνουν μία νέα θεώρηση της σημασίας των Δελφών, προωθώντας τον προσωπικό αναστοχασμό ως προς τον ρόλο του “Απολλώνιου φωτός” στη διαμόρφωση του αρχαίου κόσμου, του παρόντος αλλά και του αβέβαιου μέλλοντος.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικά έργα των συλλογών του Λούβρου, όπως η φιάλη από το Ιδάλιον της Κύπρου, αγαλμάτιο σφίγγας του φαραώ Απρίη, ερυθρόμορφο αγγείο του ζωγράφου του Μενελάου με σκηνή Οιδίποδα και Σφίγγας, το «Άρμα του Απόλλωνος» του Redon, σχέδιο του Caracci για την Πινακοθήκη Φαρνέζε με τον Ερμή και τον Απόλλωνα, το διάσημο έργο του Τιέπολο «Απόλλων και Δάφνη» κ.ά.

Η έκθεση συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Λούβρο και θα διαρκέσει από 21.9.2021 έως και 31.1.2022.

Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης θα είναι έως 31.10.2021, 8.00 – 19.30 (πλην Τρίτης, 10.00 -17.00) και από 1.11.2021, 8.00 -15.00.

Αντίτιμο εισόδου: Γενικό Εισιτήριο Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών.

Για περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση μπορείτε να δείτε το φυλλάδιο ΕΔΩ

Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε το έντυπο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της έκθεσης ΕΔΩ