[shortcode-weather-atlas selected_widget_id=18dc4732]

Ευρετήριο ονομάτων και όρων

Ουραρτού

Πρόκειται για το βιβλικό βασίλειο του Αραράτ, μιας περιοχής της Αρμενίας. Αναδείχθηκε σε σημαντική στρατιωτική δύναμη κατά τον 9ο αι. π.Χ. και κατακτήθηκε από τους Μήδους στις αρχές 6ο αι. π.Χ.

Μετόπη

Ο όρος υποδήλωνε αρχικά τα ενδιάμεσα κενά μεταξύ των τριγλύφων στη ζωφόρο των αρχαίων ελληνικών ναών δωρικού ρυθμού. Τα κενά αυτά καλύπτονταν από πλάκες οι οποίες διακοσμούνταν με παραστάσεις, ανάγλυφες ή γραπτές, με θέματα κυρίως εμπνευσμένα από τον μύθο.

Μαρμαριά

Η περιοχή του τεμένους της Αθηνάς Προναίας. Ονομάστηκε έτσι από το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής συνέλεγαν από εκεί κομμάτια μαρμάρου και λίθων, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως οικοδομικό υλικό για νεότερες κατασκευές.

Μαλιείς

Ελληνικό φύλο που κατοικούσε στην ανατολική κοιλάδα του ποταμού Σπερχειού, γύρω από το Μαλιακό κόλπο. Οι κυριότερες πόλεις τους ήταν η Τραχίνα και η Ανθήλη.

Λοκροί

Αρχαίο ελληνικό φύλο που κατοικούσε στο χώρο της κεντρικής Ελλάδας και διακρινόταν σε δύο κλάδους, τους Οζολούς ή Εσπέριους Λοκρούς, που κατοικούσαν στα δυτικά, στις σημερινές περιοχές της Φωκίδας και της ορεινής Ναυπακτίας, και τους Οπούντιους Λοκρούς που κατοικούσαν στην περιοχή της Φθιώτιδας και είχαν ως κέντρο τους τον Οπούντα, πόλη απέναντι από την Εύβοια. Στα ανατολικά κατοικούσαν και οι Επικνημίδιοι Λοκροί, που κατοικούσαν στο όρος Κνημίδα της Φθιώτιδας.

Κρητιδική περίοδος

Με τον όρο αυτό είναι γνωστή η περίοδος πριν από 145-165 εκατομμύρια έτη που αποτελεί την τελευταία περίοδο του Μεσοζωικού αιώνα. Κατά την περίοδο αυτή εξαφανίστηκαν όλα τα μεγάλα ερπετά και ιδιαίτερα οι δεινόσαυροι. Η περίοδος έλαβε το όνομά της από την κρητίδα, ένα ασβεστολιθικό μαλακό πέτρωμα, τη γνωστή κιμωλία, που εναποτέθηκε στο τέλος της περιόδου σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ευρώπης και της Βρετανίας.

Κοινό των Αιτωλών

Ομοσπονδιακό κράτος της Δυτικής Ελλάδας, γνωστό και με την ονομασία Αιτωλική Συμπολιτεία. Ιδρύθηκε γύρω στα μέσα του 4ου αι. π.Χ. ως αντίπαλο δέος της Μακεδονίας, αλλά και της Αχαϊκής Συμπολιτείας της Πελοποννήσου, με έδρα το Θέρμο. Αναδείχθηκε σε ρυθμιστικό παράγοντα της Ελλάδας μετά την απόκρουση των Γαλατών το 279 π.Χ. Μετά την υπογραφή συνθήκης με τη Ρώμη το 189 π.Χ., η Συμπολιτεία περιήλθε στη ρωμαϊκή σφαίρα επιρροής.

Κιουταχή Πασάς

Ο Μεχμέτ Ρεσίτ Πασάς Κιουταχής (1780-1839) ήταν γεωργιανής καταγωγής εξισλαμισμένος ορθόδοξος, ο οποίος κατόρθωσε να αναρριχηθεί στη στρατιωτική ιεραρχία. Το 1809 διορίστηκε διοικητής στην Κιουτάχεια, από όπου έλαβε το προσωνύμιό του.

Καταλανική Εταιρεία

Μισθοφορικός στρατός απαρτιζόμενος κυρίως από Καταλανούς της Ισπανίας, που έδρασε στη Σικελία, τον ελλαδικό χώρο και τις περιοχές της Μικράς Ασίας κατά τον 14ο αιώνα, υπηρετώντας κυρίως τους Βυζαντινούς. Ωστόσο, η αθέτηση από μέρους του Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου των οικονομικών υποσχέσεών του απέναντι στους Καταλανούς, είχε ως αποτέλεσμα λεηλασίες και βιαιότητες από τους τελευταίους σε διάφορες περιοχές του Βυζαντίου. Με τη μάχη του Αλμυρού το 1311 η Καταλανική Εταιρεία κατέλαβε το Δουκάτο των Αθηνών και αργότερα και το Δουκάτο των Νέων Πατρών, που στο τέλος οικειοθελώς υπήγαγαν στην εξουσία του βασιλιά της Αραγωνίας.

Ιουρασική ή Ιουράσια περίοδος

Με τον όρο αυτό, που οφείλει το όνομά του στα Ιουράσια όρη που βρίσκονται στα σύνορα Γαλλίας, Ελβετίας και Γερμανίας, είναι γνωστή η περίοδος που εκτείνεται από 199 έως 145 εκατομμύρια χρόνια πριν και αποτελεί τη μεσαία περίοδο του Μεσοζωικού αιώνα ή «Αιώνα των Ερπετών»

Ζωφόρος

Ένα από τα βασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής ναοδομίας, συνίσταται σε ταινία που περιτρέχει το οικοδόμημα κάτω από τη στέγη. Μαζί με το επιστύλιο και το γείσο συναποτελούν τον θριγκό του ναού. Στα κτίρια δωρικού ρυθμού, η ζωφόρος αποτελούνταν από μετόπες και τρίγλυφα, ενώ στα κτίρια ιωνικού ρυθμού περιτρέχει το άνω μέρος του σηκού και φέρει διακόσμηση με ανάγλυφες παραστάσεις.

Δυοβουνιώτης

Ο κατά κόσμον Γιάννης Ξύκης (1757-1831) υπήρξε οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης που έλαβε το προσωνύμιό του από τον τόπο καταγωγής του, τα Δυο Βουνά Φθιώτιδας. Εμπνεύστηκε το αμυντικό σχέδιο στη μάχη των Βασιλικών το 1821, η οποία στάθηκε καθοριστική για την τελική κατάληψη της Τριπολιτσάς από τους επαναστατημένους Έλληνες.
Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας: Κληρικός, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και αγωνιστής καταγόμενος από τη Δεσφίνα Φωκίδας (1780-1821). Ήταν ο πρώτος κληρικός που έπεσε μαχόμενος κατά την επανάσταση του 1821. Σκοτώθηκε στην Αλαμάνα.
Εταιρεία των Ναβαρραίων: Μισθοφορικό στράτευμα με στρατιώτες καταγόμενους από τη Ναβάρρα της Ισπανίας, το οποίο έδρασε σε διάφορα σημεία της Ευρώπης κατά τον 14ο αιώνα. Στην Ελλάδα συγκρούστηκε με την Καταλανική Εταιρεία, καταλαμβάνοντας περιοχές της Φωκίδας, ωστόσο ηττήθηκαν τελικά και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.

Η δήλωση καταρτίστηκε από τη ΔΗΔ κατόπιν σάρωσης της ιστοσελίδας με το διαγνωστικό εργαλείο WAVE (Website Accessibility Evaluation Tool)

Ψηφιακοί Δελφοί © 2020. | Πολιτική Απορρήτου | Όροι Χρήσης | Πολιτική Cookies | Γλωσσάρι |

Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.
Σχεδίαση & Ανάπτυξη APT Information Systems S.A.

Weather @Delphi

[shortcode-weather-atlas selected_widget_id=cb11d1cb]

x