Η Λέσχη των Κνιδίων

Περίληψη

Η Λέσχη των Κνιδίων στέγαζε δύο περίφημα έργα του ζωγράφου Πολυγνώτου, τη Νέκυια και την Ιλίου Πέρσιν. Ανεγέρθηκε το δεύτερο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ. Ήταν ένα ορθογώνιο κτίσμα με φεγγίτη στη δυτική πλευρά. Κατά τον 4ο αιώνα, στη νότια πλευρά του κτιρίου προστέθηκε τοίχος για την τοποθέτηση αναθημάτων.

Περιγραφή

H λέσχη των Κνιδίων είναι ένα από τα διασημότερα κτίρια των Δελφών, καθώς φιλοξενούσε δύο περίφημα έργα του ζωγράφου Πολυγνώτου από τη Θάσο, την Ιλίου Πέρσιν (άλωση της Τροίας) και την Νέκυια (επίσκεψη του Οδυσσέα στον Κάτω Κόσμο). Το κτίριο ανασκάφηκε το 1894, χωρίς όμως να δώσει καθόλου στοιχεία της ζωγραφικής που το διακοσμούσε. 

Πρόκειται για κτίριο ορθογώνιο, διαστάσεων 18 επί 9,15 μ., με τέσσερα ξύλινα εσωτερικά στηρίγματα στην ανατολική πλευρά, τα οποία στήριζαν φεγγίτη, απ’ όπου προερχόταν και το φως που ήταν αναγκαίο για να μπορούν οι επισκέπτες να θαυμάζουν τα έργα του Πολυγνώτου. Επειδή οι πηγές αναφέρουν την ύπαρξη αρκετών θυρών, έχει υποστηριχθεί ότι το σχήμα του κτιρίου προσιδίαζε σε αυτό ενός μεγάρου, με δύο χώρους που οδηγούσαν στην κεντρική αίθουσα, όπου εκτίθεντο τα έργα ζωγραφικής. Είναι άγνωστο το σχέδιο της πρόσοψης. Η στέγη ήταν δίρριχτη, με κεραμώσεις, ενώ ο φεγγίτης μπορεί να είχε δίρριχτη ή τετράρριχτη στέγη. Το κτίριο θα πρέπει να ανεγέρθηκε κατά το δεύτερο τέταρτο του 5ου αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με μία ελκυστική υπόθεση, η λέσχη ανεγέρθηκε μετά τη μάχη του Ευρυμέδοντα Ποταμού (467 π.Χ.), που σήμανε την ελευθερία των Ελλήνων της Ασίας από τους Πέρσες. Αναφέρεται επίσης ότι μία πιθανή χρήση του κτιρίου ήταν ως εστιατορίου. 

Κατά τον 4ο αιώνα, στα νότια του μνημείου, και σε απόσταση 3,2 μ. από τον νότιο τοίχο, κτίστηκε ένας τοίχος από τοπικό ασβεστόλιθο, πάνω στον οποίον πιθανόν να εκτίθεντο αφιερώματα, κατά το πρότυπο του θησαυρού των Αθηναίων. 

 

Η δήλωση καταρτίστηκε από τη ΔΗΔ κατόπιν σάρωσης της ιστοσελίδας με το διαγνωστικό εργαλείο WAVE (Website Accessibility Evaluation Tool)

Ψηφιακοί Δελφοί © 2020. | Πολιτική Απορρήτου | Όροι Χρήσης | Πολιτική Cookies | Γλωσσάρι |

Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.
Σχεδίαση & Ανάπτυξη APT Information Systems S.A.

Weather @Delphi

DELPHI
Cloudy
06:4720:10 EEST
Feels like: 9°C
Wind: 2km/h WNW
Humidity: 90%
Pressure: 1004.4mbar
UV index: 0
SatSunMon
17°C / 5°C
17°C / 6°C
19°C / 10°C

x