[shortcode-weather-atlas selected_widget_id=18dc4732]

Κασταλία Πηγή​

Η Κρήνη Κασταλία των αρχαϊκών χρόνων

Η ομώνυμη πηγή κατασκευάστηκε κατά μήκος του δρόμου που οδηγούσε από ανατολικά στο τέμενος του Απόλλωνα κατά τις αρχές του 6ου αι. π.Χ. (600-590 π.Χ.). Παρείχε στο ιερό μαντείο νερό που ανάβλυζε από το βράχο της Υάμπειας και το οποίο χρησίμευε για τον εξαγνισμό του ιερατείου και των πιστών. Σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά της από τον τοπικό ήρωα Καστάλιο ή από τη Νύμφη Κασταλία, την κόρη του ποτάμιου θεού Αχελώου.

Η Κασταλία πηγή των αρχαϊκών χρόνων μνημονεύθηκε από τον Ηρόδοτο, τον Πίνδαρο και άλλους ποιητές. Κατά τη μακραίωνη χρήση της υπέστη πολλές τροποποιήσεις, ενώ αναστηλώθηκε το 1959 από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Ορλάνδο και ξανά το 1977 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Στη σημερινή της μορφή αποτελείται από μια ορθογώνια δεξαμενή που διαιρείται σε ένα κεντρικό και δύο πλευρικούς χώρους. Το νερό διοχετευόταν στο κεντρικό τμήμα της δεξαμενής μέσω λαξευμένου υδαταγωγού. Η πρόσοψη του κεντρικού θαλάμου ήταν διακοσμημένη με ημικίονες και χάλκινους λεοντόμορφους κρουνούς.

Η κρήνη του βράχου

Τον 1ο αι. π.Χ. η κρήνη των αρχαϊκών χρόνων αντικαταστάθηκε από μία άλλη στο βάθος του βράχου, σε απόσταση πενήντα περίπου μέτρων. Η νεότερη κρήνη είναι εξ ολοκλήρου λαξευμένη στο φυσικό πωρόλιθο, γι’ αυτό και συχνά καλείται «κρήνη του βράχου». Το σύστημα συγκέντρωσης και παροχής του νερού και η διαμόρφωση των χώρων της δεν διέφεραν σχεδόν καθόλου από τα αντίστοιχα της αρχαϊκής κρήνης. Το νερό συγκεντρωνόταν μέσα σε λαξευμένη στο πέτρωμα μακρόστενη δεξαμενή μήκους 10 μ. Eπτά μεταλλικοί κρουνοί και λίθινοι ημικίονες εκατέρωθεν των κρουνών διακοσμούσαν την πρόσοψη της δεξαμενής.

Επί Τουρκοκρατίας, μία από τις τρεις μεγάλες κόγχες της κρήνης μετατράπηκε σε αψίδα μικρής εκκλησίας αφιερωμένης στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Τα κρύα και καθάρια νερά της Κασταλίας Πηγής ρέουν μέχρι σήμερα από μία μικρότερη –και σαφώς λιγότερο εντυπωσιακή– κρήνη, δροσίζοντας τους επισκέπτες που φθάνουν στο ιερό.

Η δήλωση καταρτίστηκε από τη ΔΗΔ κατόπιν σάρωσης της ιστοσελίδας με το διαγνωστικό εργαλείο WAVE (Website Accessibility Evaluation Tool)

Ψηφιακοί Δελφοί © 2020. | Πολιτική Απορρήτου | Όροι Χρήσης | Πολιτική Cookies | Γλωσσάρι |

Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.
Σχεδίαση & Ανάπτυξη APT Information Systems S.A.

Weather @Delphi

[shortcode-weather-atlas selected_widget_id=cb11d1cb]

x