Ο Θησαυρός των Μασσαλιωτών

Περίληψη

Ο Θησαυρός των Μασσαλιωτών ή Αιολικός θησαυρός βρισκόταν στο τέμενος της Αθηνάς Προναίας. Είχε τη μορφή μικρού ναού εν παραστάσει με δύο κίονες στην πρόσοψη και ήταν κατασκευασμένος από παριανό μάρμαρο. Είχε διαστάσεις 6,14 x 8,50 και ύψος 7,80μ. Από τον θησαυρό αυτόν σώζονται λείψανα μιας ανάγλυφης ζωφόρου (πλούσια ανάγλυφη διακόσμηση με ανθέμια λωτού και σκηνές Γιγαντομαχίας και Αμαζονομαχίας). Τα “αιολικά” κιονόκρανα του θησαυρού των Μασσαλιωτών πιθανόν στάθηκαν πρότυπα για την εξέλιξη του κορινθιακού κιονόκρανου.  

Περιγραφή

Στα δυτικά του ναού της Αθηνάς Προναίας, δίπλα στον Δωρικό Θησαυρό, βρίσκονται τα ερείπια ενός θησαυρού με πρόναο και σηκό. Φέρει δύο κίονες και παραστάδες στον πρόναο που κοσμούνται με αιολικά κιονόκρανα, τα οποία θεωρείται γενικά ότι αποτέλεσαν πρότυπο για την ανάπτυξη του κορινθιακού ρυθμού. Το κτίριο, διαστάσεων 6,14 x 8,63 μ. χρονολογείται γύρω στο 510 π.Χ. και είναι κτισμένο από παριανό μάρμαρο. Το ύψος του έχει υπολογιστεί σε 7,8 μ. περίπου. Το ένα τουλάχιστον αέτωμα είχε γλυπτό διάκοσμο, όπου παρουσιαζόταν ένα τέθριππο. Η σίμη έφερε λεοντοκεφαλές, ενώ τα πλευρικά ακρωτήρια παρίσταναν Νίκες. Η ιωνική ζωφόρος εκτείνεται τουλάχιστον στις τρεις πλευρές του κτηρίου. Θα πρέπει να περιελάμβανε τουλάχιστον 140 μορφές. Αναγνωρίζεται παράσταση Αμαζονομαχίας, Κενταυρομαχία και άλλες σκηνές μάχης. Ο Θησαυρός  οικοδομήθηκε από τους Μασσαλιώτες για  να τονίσει την αυξανόμενη εμπορική ισχύ της αποικίας αυτής των Φωκαέων. Ωστόσο ενδέχεται να αποτελούσε και ανάθημα για τη νίκη τους επί των Λιγουρίων. Η ταύτιση αυτή επιβεβαιώνεται και με αποσπασματική επιγραφή σε μαρμάρινο αρχιτεκτονικό μέλος που βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή.

Η δήλωση καταρτίστηκε από τη ΔΗΔ κατόπιν σάρωσης της ιστοσελίδας με το διαγνωστικό εργαλείο WAVE (Website Accessibility Evaluation Tool)

Ψηφιακοί Δελφοί © 2020. | Πολιτική Απορρήτου | Όροι Χρήσης | Πολιτική Cookies | Γλωσσάρι |

Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.
Σχεδίαση & Ανάπτυξη APT Information Systems S.A.

Weather @Delphi

DELPHI
16°
Sunny
06:3820:17 EEST
Feels like: 16°C
Wind: 6km/h SSE
Humidity: 40%
Pressure: 1013.88mbar
UV index: 5
SatSunMon
20°C / 9°C
22°C / 10°C
22°C / 10°C

x