Τα πρώτα αναθήματα

Στην αίθουσα αυτή ο επισκέπτης του μουσείου θαυμάζει ένα εξαίρετο έργο μικροπλαστικής, το χάλκινο ειδώλιο γυμνής ανδρικής μορφή της περιόδου 630-620 π.Χ. Έχει τα χαρακτηριστικά του λεγόμενου «δαιδαλικού» ρυθμού, συνδυάζει τη στατικότητα και την αυστηρή μετωπικότητα, ιδωμένα όμως υπό το φως μίας νέας εποχής που επιδιώκει την πλαστικότητα και επιχειρεί να περιγράψει τα ατομικά χαρακτηριστικά. Έργο κρητικού εργαστηρίου, όπως έχει ερμηνευτεί από την έρευνα, θα ήταν πολύτιμο ανάθημα προς τον Απόλλωνα από έναν εύπορο προσκυνητή στο ιερό των Δελφών και παράλληλα αποτελεί απτή μαρτυρία της σχέσης της Κρήτης με τους Δελφούς, κατά τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους.

Στην αίθουσα αυτή ο επισκέπτης του μουσείο θαυμάζει ένα εξαίρετο έργο μικροπλαστικής το ειδώλιο γυμνής ανδρικής μορφής ύψους 19,7 εκ που βρέθηκε στο ιερό των Δελφών και χρονολογείται την περίοδο 630-620 π.Χ. Έχει τα χαρακτηριστικά του λεγόμενου «δαιδαλικού» ρυθμού, όπως καθιερώθηκε να ονομάζεται η αυγή της αρχαϊκής εποχής, η οποία συνδυάζει τη στατικότητα και την αυστηρή μετωπικότητα που επικράτησε έως και τα μέσα του 7ου αι. π.Χ. ιδωμένα όμως υπό το φως μίας νέας εποχής που επιδιώκει την πλαστικότητα και επιχειρεί να περιγράψει τα ατομικά χαρακτηριστικά.

Ο τονισμένος κάθετος άξονας με τα ψιλόλιγνα άκρα, το τριγωνικό προσώπο,  μεστό ζωής που επιστέφεται από την αιγυπτιάζουσα «οροφωτή φενάκη» με τα οριζόντια χωρίσματα, το ελαφρά προτεταμένο αριστερό πόδι, τα σφιγμένα χέρια σε γροθιές πλάι στους μηρούς και η στενή μέση την οποία περισφίγγει μεταλλικός ζωστήρας   στη μνήμη τα πρώτα λίθινα αγάλματα ανδρικών μορφών του τέλους του 7ου και τον αρχών του 6ου αιώνα από τη Δήλο και τη Νάξο, αλλά και προαναγγέλουν τους μνημειακούς κούρους, όπως τους δελφικούς Κλέοβι και Βίτωνα.

Έργο κρητικού εργαστηρίου, όπως έχει ερμηνευτεί από την έρευνα, θα ήταν πολύτιμο ανάθημα προς τον Απόλλωνα από έναν εύπορο προσκυνητή στο ιερό των Δελφών. Το γεγονός ότι έχει χυτευθεί μαζί με τη βάση το καθιστά αυτόνομο ανάθημα. Παράλληλα αποτελεί απτή μαρτυρία της σχέσης της Κρήτης με τους Δελφούς, κατά τους πρώιμους χρόνους, όπως αυτή αποδίδεται στον Ομηρικό Ύμνο στον Απόλλωνα οπού οι πρώτοι ιερείς του μαντείου είναι κρήτες ναυτικοί “ἐν δ’ ἄνδρες ἔσαν πολέες τε καὶ ἐσθλοί,
Κρῆτες ἀπὸ Κνωσοῦ Μινωΐου” (392-393) και στον Πίνδαρο, ο οποίος αναφέρεται σε ανδριάντα που είχαν στήσει κρήτες τοξοφόροι στο τέμενος του θεού (Πυθιόνικος, 5, 39 -49).

Η δήλωση καταρτίστηκε από τη ΔΗΔ κατόπιν σάρωσης της ιστοσελίδας με το διαγνωστικό εργαλείο WAVE (Website Accessibility Evaluation Tool)

Ψηφιακοί Δελφοί © 2020. | Πολιτική Απορρήτου | Όροι Χρήσης | Πολιτική Cookies | Γλωσσάρι |

Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.
Σχεδίαση & Ανάπτυξη APT Information Systems S.A.

Weather @Delphi

DELPHI
12°
Clear
06:2018:49 EEST
Feels like: 12°C
Wind: 5km/h NNW
Humidity: 64%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 0
FriSatSun
22°C / 9°C
23°C / 9°C
24°C / 12°C

x