Delphi, GR
Mostly Cloudy

Υστεροελληνιστικοί-ρωμαϊκοί χρόνοι

Ήδη από τα πρώτα χρόνια της ρωμαϊκής κυριαρχίας, το ιερό των Δελφών είχε χάσει την πολιτική του δύναμη, με αποτέλεσμα τη μείωση των εισφορών και των σημαντικών αφιερωμάτων. Ωστόσο, υπήρξαν Ρωμαίοι αυτοκράτορες που φρόντισαν για την επισκευή των μνημείων και την τόνωση της θρησκευτικής ζωής.

Τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο Νέρωνας τιμήθηκε με την προσθήκη ανάγλυφης ζωφόρου στο προσκήνιο του θεάτρου, με τους άθλους του Ηρακλή, του ήρωα με τον οποίο ταύτιζε ο αυτοκράτορας τον εαυτό του.

Το ανάθημα του Αιμιλίου Παύλου είναι ένα μοναδικό μνημείο, καθώς φέρει το αρχαιότερο ιστορικό ανάγλυφο: στη ζωφόρο του απεικονίζονται σκηνές από τη μάχη της Πύδνας το 168 π.Χ., που συμβολίζει την έναρξη της ρωμαϊκής κυριαρχίας στον ελλαδικό χώρο.

Συγχρόνως, ένα εξαιρετικό έργο στην ιστορία του ελληνικού πορτραίτου αποτελεί το μαρμάρινο κεφάλι του Ρωμαίου στρατηγού-υπάτου, Τίτου Κοΐντιου Φλαμινίνου, ο οποίος το 197 π.Χ. νίκησε τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Ε΄ και τιμήθηκε ως ο απελευθερωτής των ελληνικών πόλεων από την μακεδονική κυριαρχία.

Ένας από τους αυτοκράτορες που επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μαντείο των Δελφών ήταν και ο φιλέλληνας Αδριανός. Σήμερα σώζεται το άγαλμα του ευνοούμενού του, Αντινόου, ενός πανέμορφου νέου από την Ασία που πνίγηκε στον ποταμό Νείλο και έκτοτε τιμήθηκε ως ημίθεος. Το άγαλμα των Δελφών είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα αγάλματα του νέου και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τέχνης κατά την εποχή του Αδριανού.

Ήδη από τα πρώτα χρόνια της ρωμαϊκής κυριαρχίας, το ιερό των Δελφών έχει χάσει την πολιτική του δύναμη, με αποτέλεσμα τη μείωση των εισφορών και των σημαντικών αφιερωμάτων. Μέσα στη δίνη των πολεμικών συγκρούσεων ο χώρος απογυμνώνεται από τους θησαυρούς του που μεταφέρονται στη Ρώμη. Ωστόσο, μέσα στο κλίμα της παρακμής που επικρατούσε στο ιερό υπήρξαν Ρωμαίοι αυτοκράτορες που φρόντισαν για την επισκευή των μνημείων, την τόνωση της θρησκευτικής ζωής και την αναζωογόνηση των Πυθικών Αγώνων. Αρκετοί αυτοκράτορες παραχώρησαν προνόμια στους Δελφούς και οι Αμφικτύονες τους τίμησαν με αγάλματα, από τα οποία σώθηκαν μόνο οι ενεπίγραφες βάσεις. Τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο Νέρωνας τιμήθηκε όχι μόνο με την έγερση ανδριάντα, αλλά και με την προσθήκη ανάγλυφης ζωφόρου στο προσκήνιο του θεάτρου με τους άθλους του Ηρακλή, με τον οποίο ταύτιζε ο αυτοκράτορας τον εαυτό του. Ο Δομιτιανός το 84 μ.Χ. επισκεύασε τον ναό και διαιώνισε την πράξη του με μία πομπώδη λατινική επιγραφή.

Πολλά από τα ρωμαϊκά έργα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών είναι μοναδικά ιστορικά μνημεία, όπως το ανάθημα του Αιμιλίου Παύλου, που φέρει το αρχαιότερο ιστορικό ανάγλυφο. Στην ανάγλυφη ζωφόρο του απεικονίζονται σκηνές από τη μάχη της Πύδνας το 168 π.Χ., που συμβολίζει την έναρξη της ρωμαϊκής κυριαρχίας στην Ελλάδα. Συγχρόνως, ένα εξαιρετικό έργο στην ιστορία του ελληνικού πορτραίτου αποτελεί το μαρμάρινο κεφάλι του Ρωμαίου στρατηγού-υπάτου, Τίτου Κοΐντιου Φλαμινίνου, ο οποίος το 197 π.Χ. νίκησε τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Ε’ και τιμήθηκε ως απελευθερωτής των ελληνικών πόλεων από την μακεδονική κυριαρχία.

Ένας από τους αυτοκράτορες που επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μαντείο των Δελφών ήταν και ο φιλέλληνας Αδριανός. Σήμερα σώζονται μόνο οι ενεπίγραφες βάσεις των πορτραίτων του, καθώς και το άγαλμα του ευνοούμενού του Αντινόου. Ο Αντίνοος, ένας πανέμορφος νέος από την Ασία, συνόδευσε τον αυτοκράτορα στους Δελφούς το 129 μ.Χ. Πνίγηκε στον ποταμό Νείλο και έκτοτε τιμήθηκε ως ημίθεος. Το άγαλμα των Δελφών είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα αγάλματα του νέου. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τέχνης κατά την εποχή του Αδριανού, της οποίας βασικό χαρακτηριστικό ήταν η επάνοδος στα αρχαία ελληνικά πρότυπα.

Η δήλωση καταρτίστηκε από τη ΔΗΔ κατόπιν σάρωσης της ιστοσελίδας με το διαγνωστικό εργαλείο WAVE (Website Accessibility Evaluation Tool)

Ψηφιακοί Δελφοί © 2020. | Πολιτική Απορρήτου | Όροι Χρήσης | Πολιτική Cookies | Γλωσσάρι |

Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.
Σχεδίαση & Ανάπτυξη APT Information Systems S.A.

Weather @Delphi

DELPHI
Mostly Cloudy
07:2917:10 EET
Feels like: 7°C
Wind: 5km/h N
Humidity: 87%
Pressure: 1018.29mbar
UV index: 0
WedThuFri
12°C / 8°C
11°C / 8°C
12°C / 7°C

x