Ύμνοι προς τον Απόλλωνα και Λευκή Κύλικα

Στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Απόλλων ήταν ο θεός προστάτης της μουσικής δημιουργίας, της ποίησης και των τεχνών και εκπροσωπούσε το μέτρο και την αρμονία. Με αυτή του την ιδιότητα απεικονίζεται και στην κύλικα λευκού βάθους του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών: ο θεός, με περίτεχνη κόμμωση και δάφνινο στεφάνι στα μαλλιά, κρατά την επτάχορδη λύρα του και προσφέρει σπονδή.

Σε ενεπίγραφους λίθους από τον θησαυρό των Αθηναίων αναγράφονται οι πιο εκτενείς παρτιτούρες της αρχαιότητας, δύο αρχαίοι ύμνοι προς τον Απόλλωνα. Ανάμεσα στους στίχους διακρίνονται μουσικά σύμβολα, τα οποία έχουν ερμηνευθεί από ειδικούς μουσικολόγους. Το θέμα των παιάνων είναι σχετικό με διάφορα περιστατικά από τη ζωή του θεού.

Οι πλούσιος γλυπτός διάκοσμος του θησαυρού των Αθηναίων τον καθιστούσε ως ένα εκ των πλέον εμβληματικών κτηρίων των Δελφών. Σε ένα από τα δύο αετώματά του απεικονιζόταν η θεά Αθηνά, της οποίας σώζεται η μαρμάρινη κεφαλή, ενώ στη στέγη του έστεκαν ως ακρωτήρια μαρμάρινες Αμαζόνες.

Στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Απόλλων ήταν ο θεός προστάτης της μουσικής δημιουργίας, της ποίησης και των τεχνών και εκπροσωπούσε το μέτρο και την αρμονία. Με αυτή του την ιδιότητα απεικονίζεται και στην κύλικα λευκού βάθους του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών: ο θεός, με περίτεχνη κόμμωση και δάφνινο στεφάνι στα μαλλιά κάθεται σε πτυσσόμενο κάθισμα (οκλάδια δίφρο) και κρατά την επτάχορδη λύρα του, ενώ με το δεξί του χέρι προσφέρει σπονδή.

Στην ίδια αίθουσα του Μουσείου βρίσκονται οι πιο ενδιαφέρουσες και εκτενείς παρτιτούρες της αρχαιότητας: σε ενεπίγραφους λίθους από τον Θησαυρό των Αθηναίων αναγράφονται δύο αρχαίοι ύμνοι προς τον Απόλλωνα, που χρονολογούνται τον 2ο αι. π.Χ. Ανάμεσα στους στίχους διακρίνονται μουσικά σύμβολα, τα οποία έχουν ερμηνευθεί από ειδικούς μουσικολόγους. Το θέμα των παιάνων είναι σχετικό με διάφορα περιστατικά από τη ζωή του θεού, όπως η γέννησή του, η έλευσή του στους Δελφούς και η συμβολή του στην απόκρουση των Γαλατών.

Σε ένα από τα δύο αετώματα του Θησαυρού των Αθηναίων αποδίδεται μία μαρμάρινη κεφαλή της θεάς Αθηνάς. Η θεά θα έστεκε είτε στο κέντρο του ανατολικού αετώματος, συνοδευόμενη από τον Θησέα και τον Ηρακλή, είτε στο δυτικό αέτωμα, να εποπτεύει σκηνή μάχης. Στη δε στέγη του Θησαυρού έστεκαν ως ακρωτήρια μαρμάρινες Αμαζόνες. Οι πλούσιος γλυπτός διάκοσμος του Θησαυρού τον καθιστούσε ως ένα εκ των πλέον εμβληματικών κτηρίων των Δελφών και ένα εξαίρετο μέσο προβολής της ισχύος των Αθηναίων στο πανελλήνιο.

Η δήλωση καταρτίστηκε από τη ΔΗΔ κατόπιν σάρωσης της ιστοσελίδας με το διαγνωστικό εργαλείο WAVE (Website Accessibility Evaluation Tool)

Ψηφιακοί Δελφοί © 2020. | Πολιτική Απορρήτου | Όροι Χρήσης | Πολιτική Cookies | Γλωσσάρι |

Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.
Σχεδίαση & Ανάπτυξη APT Information Systems S.A.

Weather @Delphi

DELPHI
Mostly Cloudy
07:2917:10 EET
Feels like: 7°C
Wind: 5km/h N
Humidity: 87%
Pressure: 1018.29mbar
UV index: 0
WedThuFri
12°C / 8°C
11°C / 8°C
12°C / 7°C

x