[shortcode-weather-atlas selected_widget_id=18dc4732]

Ανακαλύπτoντας την Φωκίδα

Το έργο «Ανακαλύπτοντας τη Φωκίδα. Εκπαιδευτικές δράσεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους της ΕΦ.Α. Φωκίδος» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5073535 πραγματοποιείται με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΥΠΠΟΑ/603457/13.12.2021 Υ.Α. και βάσει των διατάξεων του Ν.3028/2002, του Ν. 4412/2016 και του Π.Δ. 24/2019, καθώς και του άρ. 81 του Ν. 1958/1991, όπου ρητά αναφέρεται ότι: «Τα αρχαιολογικά εν γένει έργα είναι δυνατόν να εκτελούνται λόγω της επιστημονικής και καλλιτεχνικής φύσης τους και της εξαιρετικής λεπτότητάς τους και απευθείας από την Υπηρεσία με αυτεπιστασία και απολογιστικά».

Το πρόγραμμα εντάσσεται και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα από το ΕΚΤ, ενώ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του αντίστοιχου Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Για την υλοποίησή του έχει προσληφθεί επιστημονικό προσωπικό (ένας αρχαιολόγος, ένας μουσειολόγος) μέσω Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου, ενώ πραγματοποιούνται αναθέσεις εργασιών σε τρίτους, όταν αυτό απαιτείται, καθώς και απαραίτητες προμήθειες υλικών/εξοπλισμού, βάσει των διατάξεων του Ν. 4412/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν σχεδιασθεί δύο επιμέρους εκπαιδευτικές δράσεις σε Δελφούς και Άμφισσα:

(α) «Αναζητώντας τον δικό μου χρησμό». Με επιμέρους υπο-δράσεις και με τη βοήθεια περισσότερο ή λιγότερο γνωστών μύθων και ιστοριών από τους Δελφούς, πρωταγωνιστές των οποίων υπήρξαν άνθρωποι από διαφορετικούς τόπους καταγωγής και από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, σκοπός είναι να καταδειχθεί η πολυ-πολιτισμικότητα και η συμπερίληψη του αρχαίου ιερού, αλλά και η διαχρονικότητα των αγωνιών και προσδοκιών των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα.

(β) «Από τη Νύμφη Άμφισσα στη Λενιώ της Χάρμαινας: οι γυναίκες μιας λαμπρής πόλης». Σκοπός της δράσης είναι με οδηγό εμβληματικές γυναικείες μορφές της πόλης, όπως η νύμφη Άμφισσα, η Κόμισσα των Σαλώνων Ελένη Καντακουζηνή και η Λενιώ, να παρουσιασθεί μία ξεχωριστή περιήγηση στα μνημεία της πόλης, ώστε να προβληθεί η ουσιαστική συμβολή των γυναικών στη διαμόρφωση του ιστορικού, κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι της εκάστοτε εποχής.

Εκτός από τις δράσεις αυτές απαραίτητη είναι η οργάνωση και διανομή πεντακοσίων (500) μουσειοφακέλων, οι οποίοι θα αποσταλούν σε απομακρυσμένα σχολεία στην ελληνική επικράτεια, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, καθώς και ο σχεδιασμός ιστοσελίδας με προτεινόμενες εκπαιδευτικές δράσεις και δύο εφαρμογές/διαδραστικά παιγνίδια, τα οποία θα παραμείνουν στην ιστοσελίδα της ΕΦ.Α. Φωκίδος και μετά το πέρας της πράξεως.

 

Δελφοί

Άμφισσα

Η δήλωση καταρτίστηκε από τη ΔΗΔ κατόπιν σάρωσης της ιστοσελίδας με το διαγνωστικό εργαλείο WAVE (Website Accessibility Evaluation Tool)

Ψηφιακοί Δελφοί © 2020. | Πολιτική Απορρήτου | Όροι Χρήσης | Πολιτική Cookies | Γλωσσάρι |

Ολα τα δικαιώματα διατηρούνται.
Σχεδίαση & Ανάπτυξη APT Information Systems S.A.

Weather @Delphi

[shortcode-weather-atlas selected_widget_id=cb11d1cb]

x